Új útdíjszámítás jön

Új útdíjszámítás jön

posted in: Cégautó | 0

A CO2 kibocsátás és megtett távolság számítana az útdíjak alapjául.

Azokban az országokban, ahol egyáltalán létezik, az Európai Bizottság egységesítené az útdíjfizetés alapját. Nem csak a megtett távolság, hanem az adott jármű által kibocsátott CO2 mennyiség is befolyásolná a fizetendő díjat. Bevezetése esetén az új szabályozás a zéró szén-dioxid-kibocsátású autók – pl. a villanyautók számára 75 százalékos kedvezményt biztosítana.

A bizottság emellett három napban korlátozná havonta azt az időtartamot, ameddig az uniós állampolgárságú kamionosok az EU valamely másik tagállamában dolgozhatnának úgy, hogy továbbra is csak a hazájukban előírt, a helyi minimálbérnél az esetek többségében lényegesen alacsonyabb béreket kapják. A tervezet értelmében ezek a fuvarozók három nap után „kiküldött munkavállalónak” számítanának, és legalább a tartózkodási országban érvényes minimálbért kellene kapniuk, illetve a helyi munkajogi szabályok vonatkoznának rájuk. A javaslatban arra is kitértek, hogy a kamionsofőröknek hat munkanap után kötelező lenne 45 órát pihenniük.


Az átmeneti időszak a nehéz-tehergépkocsik esetén 2023-ig, más járművek számára 2027-ig tartana a bizottsági javaslat értelmében, amelyet még az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.