Micsoda nevek, micsoda autókban! – Nyíregyháza Rallye

Micsoda nevek, micsoda autókban! – Nyíregyháza Rallye

posted in: Magyar Rallye Bajnokság, Rallye | 0

A Peugeot 2018-ban – márkaimportőri szinten – visszatért a magyar ralibajnokságba, mégpedig a pénzdíjas 208 R2 márkakupával. A gyári fejlesztésű Peugeot 208 R2-es versenyautókkal elsősorban fiatal tehetségeket céloztak meg, de ők nem csak technikai, hanem sok más támogatást, képzést, tanácsot is kaptak. A 2018-as sorozat utolsó állomása és egyben a magyar ralibajnokság zárófordulója is, az I. Nyíregyháza Rallye, melyen nem csak az eddigi párosok, hanem két tapasztalt, rendkívül sikeres – és közönségkedvenc – pilóta is indul egy-egy 208 R2-vel!

Két legendás versenyző is beül az I. Nyíregyháza Rallye-n egy-egy Peugeot 208 R2-be,, mégpedig a magyar rallye-sport legeredményesebb versenyzője, a hétszeres abszolút bajnok ifjabb Tóth János, és a kétkerékhajtású kategóriák (F2, S1600) koronázott királya, Bútor Róbert. Mindketten egy-egy Peugeot 208 R2-t vezetnek az idényzáró viadalon, méghozzá promóciós céllal – a sorozatot népszerűsítve, tanácsaikkal segítve a mezőny tagjait. A Peugeot 208 R2 Rali Kupát az idén hívták életre, és kiderült, hogy van benne perspektíva, a hazai utánpótlás-nevelés egyik alappillére lehet az elkövetkező években.

„A Peugeot 208 R2 márkakupa nagyon jó kezdeményezés, és nemcsak azért, mert a futamok végén az első három helyezett pénzdíjat kap, hanem mert egyforma körülmények között versenyez a mezőny” – mondta ifjabb Tóth János. „Ez egy nagyon tiszta sorozat a magyar raliban, így jó lenne, ha jövőre még többen állnának rajthoz a kategóriában. Így jött az ötlet, hogy Bútor Robival mi is induljunk a Nyíregyháza Rallye-n, ami nagyon érdekesnek ígérkezik. Számomra azért is, mert két éve nem versenyeztem, arról nem beszélve, hogy versenykörülmények között még nem is vezettem elsőkerekes autót – úgyhogy nagy érdeklődéssel várom a hétvégét! Ráadásul, ha a mezőny tagjai leszünk, plusz segítséget tudunk nyújtani a kupa résztvevőinek is…” – tette hozzá a hétszeres abszolút bajnok.

A verseny azonban verseny – ezt „Janika” is elismeri, mint ahogy azt is, hogy mindenki azért áll oda a rajthoz, hogy minél előrébb végezzen. „Sok minden kell ahhoz, hogy megnyerd egy ilyen kategória versenyét, én őszintén szólva nem tudom, hogy mire számíthatok. Nem hinném, hogy én vagyok ennek a kategóriának a legnagyobb esélyese, de ezúttal nem is ez a lényeg. A Nyírség Rallye-król egyébként jó emlékeim vannak – 8-9 lehettem, amikor apukám elvitt oda, úgyhogy kicsit nosztalgiázom majd. Másrészt pedig ez egy hosszú és nehéz viadal lesz – egy kicsit mindenki kizökken majd a megszokott, ORB-s komfortzónájából, ami szerintem jó hatással lesz a küzdelemre.”

„A Peugeot importőre keresett meg, hogy lenne-e kedvem visszaülni egy R2-esbe, én pedig nagyon megörültem a lehetőségnek, mert mindig kihívás egy kisebb autót vezetni.” – mondta Bútor. „A célunk az, hogy minél több tapasztalatot adjunk át első kézből a márkakupa fiatal versenyzőinek, ebben a gumiválasztás, a beállítások terén szerzett nagy tapasztalatunk segíthet, és az, hogy jó néhány profi csapattal dolgoztunk együtt korábban, tőlük is sok mindent tanultunk. A verseny maga hatalmas kihívást jelent majd, egyrészt az össztávja miatt – a pécsi IRC-futam óta ez a leghosszabb itthoni verseny –, másrészt ahogy hallom, új pályák is várnak ránk, ami a navigátoroknak is ad pluszfeladatot. És hát… Van az embernek egója is, úgyhogy értelemszerűen megpróbálunk majd nyerni. Nekem van a legtöbb F2-es, illetve S1600-as bajnoki címem, nem lenne jó érzés, ha nem lennénk a mezőny elejében. Eddig összesen egyszer versenyeztem R2-es autóval, 2010-ben Veszprémben, ami egyrészt nagyon régen volt, és murván történt, úgyhogy nagyon új lesz számomra minden. Janinak meg talán még inkább. De ettől is izgalmas. Szeretnék jól és bátran menni, segíteni mindenkinek a gumiválasztás és a beállítások terén. S remélem jó kis harcok, jó kis küzdelmek alakulnak majd ki a kategóriában…” – tette hozzá Bútor Robi.

A Rallye Rádió adását a 107,8 MHz-en, a rallyeradio.hu és a facebook.com/rallyeradio oldalon is hallhatják, illetve láthatják. A Peugeot 208 Kupa történéseivel kiemelten foglalkozunk mind a három versenynap alatt!

 

Azt pedig, hogy mitől is igazi versenyautó a 208 R2, ebben a videóban nézhetik meg!