Jó kis szombat

Jó kis szombat

posted in: Eredmények, ETCC, Formula 1, Rallycross, TCR, WTCC | 0

Az FIA korábban kínosan ügyelt arra, hogy a különböző világbajnoki sorozatok versenyei lehetőleg ne egy időpontra, hétvégre essenek, vagy ha igen, akkor kellő távolságban – más földrészen, más időzónában – legyenek egymástól. Amióta hatra (F1, WRC, WRX, WEC, Formula-e, WTCC) emelkedett ezek száma, egyre nehezebb ezt megvalósítani. 2017. május közepén sem sikerült, ráadásul a 4 különböző vb eseményt két Eb is kiegészíti.

A legtöbb sorozatban a szombat az időmérő edzésekről szól, de az egy napba sűrített menetrendű Formula-e már a versenyen is túl van. Ezúttal Monte Carlo utcáin – részben az F1-re is használt pályán, annak rövidített változatán – tettek meg 51 kört az elektromos autók. Sebastien Buemi gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, de nem volt sima meccs, Luca di Grassi többször – pl. az utolsó körben is – támadni tudta, és a többi helyezésért is nagy harcok folytak.


A Formula autóknál maradva meg kell említeni az F1-et, ahol kialakult a Spanyol Nagydíj rajtsorrendje. Hamilton, Vettel, Bottas, Raikkonen, Verstapen, Ricciardo…

Áttérve a karosszériás autókra a Hungaroring-i WTCC-vel kell kezdeni a sort. A vizes pályán, olykor szakadó esőben rendezett szabadedzés után nagyon örülhetett a meglepően kevés helyszíni néző, ugyanis Michelisz Norbi volt a leggyorsabb. Az időmérő edzés után már kisebb volt a boldogság, ugyanis „csak” a 6. legjobb idő került az 5-ös rajtszám mellé.

Belgiumban a Rallycross vb – és Eb – résztvevői, köztük több magyar versenyzővel teljesítették a kvalifikációs futamokat.

És ha már Eb, akkor jöjjön az ausztriai Kamion Eb, ahol Kiss Norbi előbb a 7. helyről rajtolva a 6., majd 3. helyről indulva a 2. helyen ért célba.

A 7. rajhely azonban annyira szoros küzdelemben alakult ki, hogy az időmérő első 8 helyezettje 4 tizedmásodpercen! belül volt. A verseny is ennek megfelelően alakult, így az azon megszerzett 6. hely önmagában is sokat ért, a második futamon pedig a 3. rajthelyet jelentette Kiss Norbinak.

A második versenyre változtattak néhány beállításon, és sikerült egyet “erőből” is előzni, aminek köszönhetően a dobogó második fokára állhatott fel a 2014-es és 2015-ös Európa-bajnok.

A Hungaroringen nem csak a világ-, hanem az Európa-bajnokságban érdekelt túraautósok is megfutották időmérőiket. A hazaiak közül Szabó Zsolt Dávid a 2., Nagy Norbi a 3., míg György Anett a 11. legjobb időt futotta, de a leggyorsabb, Kazah Artemyev nem állt meg mérlegelésre, így megbüntették, és így az első sort a két Zengős autó foglalja el a vasérnapi első versenyfutamon.

Rallycrossban is rendeztek Eb-futamot, párhuzamosan a vb-vel, Belgiumban. Szabó Krisztián egy féltengelytörés ellenére is a 2., 3., illetve 5. helyen zárta a kvalifikációs futamait, így elődöntős.

Nem csak FIA vb-s és Eb-s túraautósainak, hanem a „konkurenciának” is volt eseménye, mégpedig Monzában. A nemzetközi TCR sorozat olaszországi fordulóján már az első versenyfutamot is letudták, nem is akármilyen eredménnyel! Miközben itthon Michelisz Norbi a mezőny sűrűjébe keveredett, addig „alkalmazottai” meghódították a dobogót, Roberto Colciago nyert, Tasssi Attila a 2. helyen végzett, a kölcsönautóval Ficza Feri pedig az 5. helyen zárt. A versenyfutam a BTCC legszebb éveit idézte, igazi túraautózás volt, komoly drámákkal és hihetetlen végjátékkal. Érdemes megnézni!