Jenson Button megdöntötte Michelisz Norbi rekordját!

Jenson Button megdöntötte Michelisz Norbi rekordját!

posted in: Cégautó, Túraautó | 0

Visszatért élete első F1-es futamgyőzelmének helyszínére a sorozat 2009-es világbajnoka, Jenson Button. 2006-ban egy BAR-Honda ülésében 113 nyeretlen verseny után pont a Hungaroringen tört meg a “jég”, és aratott győzelmet a brit pilóta. Most nem másokkal versenyzett, hanem egy rekord megdöntése volt a cél.

A Honda még az előző, 9. generációs Type R Civic-kel kezdte a körrekord beállítási sorozatát. A cél az volt, hogy legendés versenypályákon az elsőkerék-hajtású utcai autók körrekordja a márkához kötődjön. Akkor többek között Michelisz Norbi is azon versenyzők közé tartozott, akik részt vettek ebben, de azóta változott a csapatfelállás. Bő két évvel ezelőtt Norbi a 2:10,85-öt futott az első – gyárilag turbós – Type R-rel.

Mivel modellváltás volt a Hondánál, és az új kivitel minden gyári sajtóanyag szerint gyorsabb mint az előző, kézenfekvő volt, hogy előbb-utóbb a Hungaroringre is elhozzák. Mivel a pálya hazai “tudora” idén már másik H-betűs márkát erősít, így új pilóta után kellett nézzen a márka. A választásuk Jenson Buttonra esett, aki továbbra is aktív versenyzője a Hondának, egy NSX GT3-mal szel indul a japán Super GT-ben.

Mission accomplished! Jenson Button secures Hondas fifth and final planned lap record in Civic Type R Challenge 2018

Mivel a rekorddöntés zártkörű esemény volt, ezért nem lehet pontosan tudni, hány körre volt ehhez szüksége Button-nak, csak a végeredmény ismert: 2:10,19, ami 66 századmásodperces javulás.

Fontos, hogy ezeket az időket utcai – bukócső nélküli – autókkal, utcai gumikkal futották!

Ezt az időt egy versenycélra átalakított, szívó 1,6-os motorral hajtott Honda Civic i-VT-vel is meg lehet futni (18″-os kerekek, 5,5-ös végáttétel, Skunk tengely, stb., 195-200 LE)