Helyén a Zseni!

Helyén a Zseni!

posted in: Rallye | 0

Walter Röhrl a rallyesport egyik legnagyobb legendája, aki még életében kiérdemelte ezt a megtisztelő titulust. Nem csak eredményeinek köszönheti ezt, hanem annak is, hogy az autóvezetés művészetét olyan fokon művelte és műveli jelenleg is, ami nem csak egzakt módon mérhetően, hanem emberi, érzelmi tekintetben is a leg-leg-leg.

Az FIA most, 71 évesen “emelte be” a halhatatlan hírességei közé. Walter Röhrl ugyanis bekerült az FIA Hall of Fame-be, ráadásul első rallye-versenyzőként, és első nem-F1-es világbajnokként!

Opel, FIAT, Lancia és Audi voltak azok a márkák, amikkel beírta magát a rallye történelemkönyvébe. Négyszer nyerte meg a Monte Carlo Rallye-t, két világbajnoki címet szerzett, de amiről a legtöbben ismerik, az a quattro művészi kezelése volt. Viszont már az 1980-as évek elején közelebbi kapcsoltba került egy másik autógyártóval is, mely a mai napig meghatározó szerepet tölt be az életében. 1981-ben benevezett a Német Rallye-bajnokságba egy Porsche 924-essel, ugyanebben az évben a Sanremo Rallyen (vb futam) egy 911-essel indult. Ez a kapcsolat nem szorítkozott a versenyzésre, hanem kiterjedt az utcai modellek fejlesztésére, elsőként pl. a 964-es Carrera 4 összkerék-hajtásának hangolásában vett részt. Ezt követte a 959-es hajtásrendszere, de aktív szerepe volt a Carrera GT, vagy a 918 Hybrid tökéletesítésében is. 1993-tól a Porsche nagykövete.

És hogy milyen is ez a zseni?

Ebből a filmből kiderül!

2019 januárjában pedig így terelgetett egy quattro-t, a jégen.